Васил Бележков

vasil-belejkov

Васил Бележков е роден на 13 март 1984 г. в гр. Пловдив. От 10-годишен свири на класическа китара. От 1997 г. до 2002 г. е ученик в НУМТИ (тогава СМУ) “Добрин Петков” – гр. Пловдив в класа по китара на Милена и Валентин Вълчеви. По това време (1999-2002 г.) изучава композиция при проф. Димитър Тъпков. През 2001-2002 г. свири в Пловдивски китарен квартет заедно със своите двама учители и друг техен ученик – Петър Керкелов (който по-късно също изучава композиция при проф. Д. Тъпков).

Участва в майсторските класове по китара в Пловдив на Анет Круисбринк (Холандия), Дейвид Граймс (САЩ), Димитрис Регинос (Кипър), Ерик Франсери (Франция), Кристина Шорн-Манчинели (Австрия) и Юрг Киндле (Швейцария).

През 2002-2007 г. е студент в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” – гр. София със специалност композиция в класа на проф. Йовчо Крушев. Дипломира се през ноември 2009 г. с първия български „Концерт за класическа и електрическа китара и оркестър”, като на премиерата е солист и на двата инструмента.

През 2007-2011 г. е студент в отдел “Поп и джаз музика” на НМА “Проф. Панчо Владигеров” със специалност китара в класа на ас. Цветан Недялков (дипломира се през 2011 г.).

От април 2009 г. е китарист (в последствие и клавирист) на рокгрупа „Епизод” и участва в създаването на албумите „Народът на Дуло”(2010 г.), „Моята молитва”(2012 г.) „Аз съм българче“(2017 г.) и „Великите владетели“ (2019 г.).

Той е автор на солови и камерни произведения за китара и други инструменти; музика за симфоничен оркестър; солова, камерна и оркестрова музика за народни инструменти и други.

Носител на награди от конкурси по композиция, сред които различни издания на „Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8“ (гр. София), Конкурс „Нова българска народна музика в 7/8“ (гр. Чепеларе) и Конкурс “Дико Илиев” за създаване на нови творби за духов оркестър (гр. Монтана). „Музикант на годината“ в категория „Активна творческа дейност“ за 2011 г.

В последните 12 години е представил пред публиката в София 6 свои симфонични произведения, сред които първият български инструментален концерт за класическа и електрическа китара, първото българско симфонично произведение със солиращ саксофонен квартет и две сюити за кавал и симфоничен оркестър.