Цветан Георгиев

ceco-pic

Цветан Георгиев е роден през 1974г в град София. Започва да свири на ударни инструменти на 11 годишна възраст.

В началото се увлича от Хард Рок и heavy metal и слуша групи като Iron Maiden. Не след дълго обаче започва да се интересува освен от рок, и от джаз и фънк музика, като съзрява музикално слушайки групи и изпълнители като Level 42, Mezzoforte, Commodors, Al Jarreau, Spyro Gyra, Toto и др. Едни от любимите му барабанисти са Steve Gadd, Omar Hakim, Dave Weckl, David Garibaldi, Jeff Porcaro, Aaron Spears, Jojo Mayer, Johnny Rabb и др.

През 1989 Цветан започва да взема частни уроци при Борис Динев – по настоящем преподавател в Музикалната Академия в Люксембург, а по-късно при Христо Йоцов. Под тяхно ръководство той продължава музикалното си съзряване и през 1994 е приет в Държавната Музкална Академия “Панчо Владигеров” – град София в класа на Христо Йоцов. Още от самото начало той се утвърждава като водещ барабанист в биг бенда на Академията. През 1996 е приет със стипендия в Berklee College of Music – Boston, но остава да работи върху своята кариера в България.

През 1998 Цветан успешно завършва ДМА “Панчо Владигеров”, като само две години по-късно е поканен да развие специалността барабани в Нов български университет, където завършва магистърска степен и работи до 2018г. Още от началото на 90 – те години се включва в различни български рок-поп, а по-късно и джаз формации като “Латино Партизани”, “LP Jazz”, “Още”, както и в етно – джаз формацията “Brain storm” и “Канопус”. Цветан свири и записва с известни изпълнители, между които Иво Папазов – Ибряма и примата на българската попмузика Лили Иванова. Свирил е и в много телевизионни предавания и формати, като изпълнител и като бенд лидер.

През последните 15г. Цветан Георгиев си изгражда име, като един от най-търсените и успешни преподаватели по барабани в България!

Негови курсисти и студенти свирят в някои от най-популярните поп рок и джаз Български формации, а други отдавна развиват успешна музикална кариера на международните сцени в Холандия, Германия и САЩ!

Цветан, освен преподавател и перфектен барабанист, е и изпълнителен директор и основател на фондация “Център за Музикални Изкуства”.

В свободното си време Цветан е отдаден на семейството си и любимото си хоби – астрономията !