Росен Парлапанов

Росен Парлапанов е роден през 1969 г в гр. Стара Загора. Oт 6 годишен започва да свири на пиано.

През 1988 г завършва СМУ “Христина Морфова” със специалност пиано. Същата година е приет в Теоретико – Композиторския и Диригентски Факултет в Музикалната Академия в София.

През всичките тези години класическата музика е тази, която определя неговия музикален мироглед. Любими композитори му са Чайковски, Шопен, Лист и много други.

През 1996г. се дипломира с отличие като магистър. От същата година е поканен за преподавател в Националната Музикалната Академия – отдела за поп и джаз изкуство. Работи в класа по флейта на проф. Симеон Щерев, класа по поп пеене на проф.д-р Стефка Оникян и по тромпет на Стойчо Раднев. Това е периода, през който се заражда интересът му към различните стилове в поп и джаз музиката.

Следват години на задълбочена работа и усъвършенстване на познанията и уменията в тези области. Счита, че не са необходими разграничения от типа „класически музикант“ или „поп музикант“. И го доказва успешно в работата си.

Увлича се от големите имена и творци в световната поп музика – “Chicago”, ”Earth Wind & Fire”, ”Mezzoforte”, ”Babyface”, L. Vandross, Dave Grusin.

От следващата година е преподавател и в Софийския Университет ”Климент Охридски”. През 1998г. постъпва на работа в Нов Български Университет. Там работи съвместно с доц. Георги Кордов, доц. Етиен Леви и доц. Алис Боварян.

От 1999г. – 2007г. с различни групи свири на презокеански пасажерски кораби, като посещава над 30 държави по света. Това са години на усилена работа. Има щастието да акомпанира на певци като Клем Ашфорд – САЩ, Каролин Андрю – Австралия.

В момента работи в Националната Музикалната Академия – в отдела “Джаз и поп изкуство” и в Нов Български Университет.

През 2014 и 2016г. заедно с класа на проф.д-р Стефка Оникян по поп и джаз пеене от НМА участват на ежегодния международен джаз фестивал в гр.Банско.И при двете участия той е автор на аранжиментите.

През последните години се занимава и задълбочава познанията си в различни музикални софтуерни продукти. Автор е на редица аранжименти на поп песни и авторски произведения.

През 2018г. Патрисия Симеонова печели първа награда на Международния детски фестивал „Докато тече река“ в Босна и Херцеговина с песента „Вярвам“ по негов аранжимент.Също така тази песен е класирана на първо място за авторски аранжимент. Същата година песента „Приспивна песен“,на която той е автор на музиката и аранжимента участва на Европейския конкурс за детска песен “Златни искри” в гр.Варна и с нея изпълнителката Жени Кринчева печели наградата за изпълнител.